Actualizado en data 07/07/2020

rss
mouraGaliciaEncantada

Cocos, monstros

CATEGORÍAS RELACIONADAS

A Garavanceira

Chámanlle así a un coco no concello da Pastoriza. Ten figura de muller. Vive nos camiños cegados de silvas, herba e felgos polos que é practicamente imposible entrar. O neno ou nena que entre alí arríscase a que a Garavanceira o pille e o meta nun saco para logo vendelo, quen sabe a quen e para que.

Apuntamos que existe un tipo de silva chamada precisamente garavanceira, un dos nomes dun arbusto de falsas follas espiñentas e froitos vermellos. Esta planta tamén se chama azoutacristos, brusco, mesquita (mesquito), picanceira (picaceira, picantel), silva macha, rosal silvestre, rascacú (rascacús), silbarda (silbardeiro, silbarbeira), xibarda, xilbarda ou xarda (xardeira). Ao parecer, os meniños non deben comer os seus froitos, xa que lles poden provocar vómitos, descomposición e convulsións.

Non ha ser casual que as bruxas da zona de Mondoñedo, segundo Eduardo Lence-Santar, viaxen sobre vasoiras feitas de xibarda ou garavanceira. Voan en parellas collidas pola man esquerda desde o monte Monfadal ata o aquelarre que celebran anualmente no Pico do Xistral na noite de San Xoán.

BIBLIOGRAFÍA

Comparte en.