Catálogo de cruceiros da Terra Chá. Cruceiros de Begonte, Cospeito e Rábade

Título: Catálogo de cruceiros da Terra Chá. Cruceiros de Begonte, Cospeito e Rábade.
Asesor lingüístico: Xabier Rodríguez Barrio.
Debuxo e mapas: José Cancio Fernández.
Fotos: Fernando Arribas Arias.
Coordenadas U.T.M.: Sonsoles López Izquierdo.

No concello de Begonte atopamos 15 cruceiros, dos que cómpre destacar o calvario situado en Baamonde. Para o seu estudo, tomamos como base a separata “Cruceiros de Begonte”, da que son autores Xosé Manuel Blanco Prado e Manuel Rodríguez Sánchez.
De Cospeito chamounos a atención o elevado número de cruceiros (42) e a súa variedade tipolóxica e riqueza ornamental. De todos eles cómpre destacar o situado na igrexa de Sistallo, por ter os instrumentos da paixón no extremo superior das catro caras do fuste, e os cruceiros de Galán (Sistallo) e do santuario da Feira do Monte por presentar os instrumentos da paixón entrelazados.
No concello de Rábade atopamos un cruceiro no cemiterio; se ben decidimos incluír neste inventario a cruz situada no paso a nivel polo seu valor testemuñal, criterio tamén seguido para a cruz de Moinelos (Xustás, Cospeito) e da Salgueirada (Xermar, Cospeito).
Ó igual que nos anteriores libros da colección, incluímos un resumo por concello, agás Rábade, no que se recollen as tipoloxías máis salientables dos cruceiros estudados.