nº 15 (2019) BLANCO PRADO, J. Manuel: Santuarios e festas do concello de Mondoñedo

Publicado anteriormente no Boletín “Croa” nº 23, 2013, Castro de Viladonga (Castro de Rei) (Lugo).

Os Remedios

O santuario dos Remedios está situado na parroquia da Nosa Señora dos Remedios de Mondoñedo. Dende o punto de vista eclesiástico pertence ó arciprestado de Mondoñedo, da diócese de Mondoñedo-Ferrol, e civilmente ó concello de Mondoñedo, da provincia lucense.

As San Lucas

Trátase dunha feira outonal, de carácter anual, adicada ó gando cabalar, mular e asnal, aínda que tamén se comencializan productos propios desas datas como noces, castañas, avelás, fabas, garabanzos etc. Nelas, vendíanse ademais, segundo Lence Santar, variedade de obxectos necesarios para o quehacer vital, como ferramentas e diversos obxectos de ferro para o campo dos famosos ferreiros de Ferreiravella ou Riotorto; cestos e cestillas de Budián e outras parroquias do Valadouro; peines para teares de Bretoña e Aldulfe; rocas, fusos e parafusos de Riotorto e Coubeira (Mondoñedo); navallas, coitelos e tesoiras de Taramundi (Asturias) e a Pontenova; pezas de barro de Mondoñedo; lá, lenzos do país e típicas teas de lá e lenzo do Valadouro.

(… ler o artigo)

BLANCO PRADO, J. Manuel: Santuarios e festas do concello de Mondoñedo (PDF)