Castro de Donramiro

Castro situado no Alto de Vales, onde antigamente se denominaba "Monte das penas do cesto", na parroquia de Donramiro, concello de Lalín (Pontevedra), e tamén coñecido como castro de Monserrat, pola proximidade da ermida do mesmo nome.
Hai noticia do achádego de varias moedas de ouro, dunha pulseira e dun anaco de braceira entre outras pezas de interese arqueolóxico. Tamén se asegura que alí viviron os mouros, e que deixaron armas e tesouros.
No castro de Donramiro hai unha viga de ouro e outra de alcatrán; a de alcatrán ten o comezo na Penela e de ser rozada polas rodas dos carros, estouparía e arrasaría todo arredor. Outros falan de dúas columnas, unha de ouro e outra de prata; se chegan a xuntarse, estoupan.
Outra galería, ou mina, comunica este castro co de Goiás pero nunca houbo ninguén capaz de percorrela enteira; forzas sobrenaturais immpídeno.
Cóntase que quixeron facer un pozo no castro pero os poceiros sentiron voces debaixo, tomaron medo e tapárono.