Fonte do Eume

A fonte onde nace o río Eume, na aba da Serra do Xistral, está na parroquia de Montouto, concello de Abadín (Lugo).
»Outra vez iban co gado e tamén estaban aló na Veiga do Real, onde houbera o pueblo, aló na beira deste río que baixa, o río este nace arriba da Veiga do Real, chámanlle o Xistral, chámanlle a Fonte do Xistral onde nace ese río, o río Eume.
E tamén, xa ora, que estaban as señoras peinándose, encantos lles chamaban, na beira daquel río, que estaban alí señoras peinándose, chamábanlles encantos; salirían daquel pueblo ou que sei eu.
Alí abaixo, peinándose e..., peinándose na beira do río e diz que tiñan un cadelo, un cerruliño e diz que lles pillaba as ovellas e mandábaas a un pozo que había alí de auga no Real, chamábanlle o Real.
—¿Un cadelo que tiñan os encantos?
—Si, un cerrulo, moi guapo. Dicíano os que iban co gado, os vellos, vamos, os vellos».

COMENTARIOS ENVIADOS

A lenda é fermosa, pero débese advertir de feitos delas que falten á verdade, para evitar que a xente tire delas coñecementos errados. Este é un caso. Non me crean, infórmense. O río Eume non nace en Montouto. Nace na parroquia de A Balsa, concello de Muras (Lugo). E despois trascorre pola veciña parroquia de Montouto, antes de voltar á Balsa e seguir ó seu camiño por Muras e As Pontes cara a Pontedeume.

Enviado por María R. Trastoy o 25/09/2007 ás 11:00:34