[Ditos e refráns dos cogomelos] Cacaforra comida, nin herba nin manciña

“Cacaforra comida, nin herba nin manciña”
Cacaforra da morte (Amanita phalloides)
Este cogomelo provoca a case totalidade de intoxicacións mortais. Cando se apaña sen volva e se estraga o anel, pode confundirse con cogomelos comestibles de coloración semellante, como as “Netorras esverdeadas”.

“Unha cacaforra no cesto fai perder o resto”
As Netorras moitos coñécenas só por ser acelmes. A Cacaforra da morte non ten mal sabor e entra no cesto facilmente; se a mira un bo coñecedor de cogomelos xa de contado tira con todo.
Amanita phalloides (Mortal) polo cor esverdeado do sombreiro, pero as Netorras , como neste caso a Netorra (Russula virescens), non teñen anel nin volva

“Quen erra coas cacaforras pronto lle chega a hora”
Ás veces é moi difícil recoñecer a especie das Netorras; son o único xénero do que pode ser determinada a comestibilidade con unha proba empírica: é suficiente mascar un anaquiño e descartar as especies con sabor claramente agre.
Non quere dicir que todas as Russulas agres sexan tóxicas. Para tal diagnóstico é necesário recoñecer con certeza que se trata do xénero Russula, doutro modo unha “Amanita phalloides,” mortal, que non ten sabor agre, podería ser trocada con unha Netorra verde, comestible

[Texto e foto achegados por Cristovo Ruíz Leivas]