Os nomes da terra (Celso de Baión)

Título: Os nomes da terra. Recollidos do pobo Editorial: Edicións Castrelos Ano de publicación: 1976. Lugar de publicación: Vigo ISBN: 84-7041-083-0 Autor: Celso de Baión (Xosé Mª Álvarez Blázquez) Descripción: 66 páx. Colección: O Moucho, 47. [Do Limiar] A interpretación popular das etimoloxías toponímicas forma un cabido interesante da literatura oral, non estudado nin tan siquera considerado ate agora antre nós. Maniféstase nel, máis que en ningún outro caso, o desenrolo da fantasía especulativa do pobo, i elo a traveso de tres vías ou xeitos de facer, que teñen por base: a) o suposto etimolóxico propiamente dito, interpretado por medio da fala vulgar; b) o suposto histórico ou lexendario, que aporta os nomes clave do topónimo; c) a asimilación demótica de tradicións semicultas, xeneralmente derivadas das falsas crónicas.